Német nyelvtanfolyam

Nyelvtanfolyamainkról:

német nyelvtanfolyam

Németország térképe

Szintek: kezdőtől felsőfokig
Német nyelvtanfolyamokat kezdő szinttől felsőfokú szintig indítunk.

Általános német nyelv és német szaknyelv
Nyelviskolánkban lehetőség nyílik mind általános mind speciális szaknyelvi német tanfolyamok látogatására.

Szintfelmérés
A német nyelvi tanfolyamot nem kezdő szint esetén szintfelmérés előzi meg.

Egyéni és kiscsoportos tanfolyamok
Német nyelvtanfolyamaink egyéni és kiscsoportos oktatás (2 illetve 3-6 fős csoportok) keretei között zajlanak.

Kezdés: egész évben folyamatosan
Német tanfolyamainkat az egész év folyamán folyamatosan indítjuk a jelentkezők számának függvényében.
Egyéni német nyelvtanfolyamaink a jelentkezéstől számított egy héten belül indulnak.

Óraszám
Egy német nyelvtanfolyami egység óraszáma csoportos tanfolyam esetén 30 óra
(30 x 45 perc).
Egyéni német tanfolyam esetén az óraszám megegyezés szerint kerül meghatározásra.

Órarend: flexibilis
A német nyelvtanfolyamok órarendjét minden esetben a résztvevők igényeinek figyelembe vételével alakítjuk ki.

Bővebb információ:  Lakossági tanfolyamok című menüpontban

Kedvezmények: 5% illetve 7%
A csoportos német nyelvtanfolyamok esetén 2 fő együttes jelentkezésekor 5%, 3-4 fő közös jelentkezésekor 7% kedvezményt biztosítunk résztvevőnként.

Bővebb információ: Árak, kedvezmények című menüpontban

Speciális német nyelvi tanfolyamok
Német nyelvtanfolyamaink között speciális német nyelvi és szaknyelvi tanfolyamokat is kínálunk, többek között:

  • érettségire felkészítő tanfolyam
  • nyelvvizsgára felkészítő tanfolyam
  • német tannyelvű egyetemi tanulmányokra felkészítő tanfolyam
  • német nyelvű interjúra felkészítő nyelvtanfolyam
  • orvosi, üzleti, gazdasági vendéglátó ipari szaknyelvű tanfolyam
  • országismereti nyelvtanfolyam
  • turista nyelvi tanfolyam német nyelvterületre utazóknak

Bővebb információ: Lakossági tanfolyamok és a Speciális tanfolyamok  menüpontban!

Extra ajánlat magyarul nem beszélőknek
Német nyelvtanfolyamot kínálunk magyarul nem beszélő jelentkezők részére is. Ez esetben az oktatás nyelve, a résztvevő kérésének megfelelően kerül kiválasztásra, például német, francia, stb.

Bővebb információ:   Nyelvtanfolyamok külföldieknek menüpontban

Vállalati német nyelvtanfolyamok
Német nyelvi képzést kihelyezett vállalati nyelvtanfolyamok keretén belül is szervezünk.Sikeres és nagy hatékonyságú német nyelvi vállalati tanfolyamokat évek óta tartunk több cégnél is.

Bővebb információ:  Vállalati nyelvtanfolyamok című menüpontban

Ha Ön elsajátítja a német nyelvet, mintegy 110 millió emberrel nyílik lehetősége kapcsolatteremtésre, beszélgetésre!

Németországban, Ausztriában, Svájcban, Lichtensteinben, Luxemburgban hivatalos nyelv a német, de sokak anyanyelve Olaszországban valamint Belgium, Dánia, és Oroszország egyes részein is. Ezen felül legalább 20 millió német származású ember él más országokban is, mint pl. az Egyesült Államokban, Kanadában, Brazíliában, Mexikóban, Ausztráliában, Dél-Afrikában stb., valamint számtalan ember tanulta vagy tanulja világszerte, Önhöz hasonlóan, a német nyelvet.

Csatlakozzon Ön is a németül beszélők táborához, vagy tökéletesítse német nyelvtudását! Használja a német nyelvet külföldi barátaival, utazásai során, munkahelyén, üzleti kapcsolataiban!

Kedvcsinálóként, kérem, fogadja szeretettel a következő információkat, érdekességeket:

A nyelvről

Német nyelv

A német mintegy 100 millió ember anyanyelve. Összes beszélőjének száma (anyanyelvként vagy második nyelvként) 130 millió körüli.

Hivatalos nyelv az Európai Unióban, Németországban, Ausztriában, Lichtensteinben, Svájcban, Luxemburgban, Olaszországban, azonkívül Belgium, Dánia és Oroszország egyes területein. A felsorolt országokon kívül néhány más európai országban, valamint az Egyesült Államokban is jelentős számú német anyanyelvű ember él, különösen egybefüggő területeken, Pennsylvaniában és Texasban. Sok németajkú él ezenkívül Kanadában, Brazíliában, Chilében, Argentínában, Mexikóban, Ausztráliában, Dél-Afrikában és a volt német gyarmatokon (Namíbia, Togo, Kamerun, Kína stb.).

A német nyelv az indoeurópai vagy indogermán nyelvcsalád germán ágának déli alcsoportjába tartozik. A mai német nyelv (Hochdeutsche) népvándorláskori nyugati germán népek nyelvjárásaiból alakult ki. Mint minden germán nyelv ragozó és hajlító jellegű.

Országok és kultúrák

Németország
Német Szövetségi Köztársaság
Németül: Bundesrepublik Deutschland

Az Európai Unió tagja.

Államformája: szövetségi köztársaság.

Lakosainak száma: több mint 82 millió fő. Körülbelül 7,3 millió külföldi állampolgár él Németországban, vendégmunkások (Gastarbeiter) és ezek családtagjai. Németország a vendégmunkások és a menekültek kedvelt célországa, bár számuk az utóbbi években némileg csökkent.

Nemzeti jelképek:

Zászló: Címer: 
 német nyelvtanfolyam  német nyelvtanfolyam

Himnusz: Das Lied der Deutschen (A németek dala)
Szöveg: August Heinrich Hoffmann von Fallersleben
Zene: Joseph Haydn

Ünnepek: Újév, Vízkereszt, Nagypéntek, Húsvéthétfő, a Munka Ünnepe, Áldozócsütörtök, Pünkösdhétfő, Úrnapja, a Német Egység napja, a Reformáció napja, Mindenszentek, Karácsony

Főváros: Berlin (közel 4 millió lakossal)

Valuta: euró

Legnagyobb városok: Berlin, Hamburg, München, Köln, Frankfurt am Main (csak 3 német város lakosainak száma haladja meg az 1 millió főt)

Németország, a gazdasági nagyhatalom

Németország, Közép Európa egyik legnagyobb állama, az Európai Unió, egyik legbefolyásosabb országa. Az Amerikai Egyesült Államok és Japán után Németországé a Föld harmadik legerősebb gazdasága. Németország vegyipari nagyhatalom. A világ nagy vegyipari csoportosulásainak sorában az első három helyet német cégek foglalják el. A német gazdaság vezető ága a gépipar. Tengerjáró hajókat, szerszámgépeket, ipari felszereléseket (tengeri fúróberendezéseket is), gépjárműveket gyárt. Európa legnagyobb termelője és exportálója az elektronikai berendezéseknek. A BASF (vegyipar), a Volkswagen (gépkocsi), a Zeiss (optika) és még sok cége az egész világon ismert.

A német konyha

A tipikus német konyha virsli- és kolbászfélékben változatos és csípős ízvilágú, a húsételeket általában szósszal eszik. Kedvelik az ún. “Eintopfgerichte” (egytál-) ételeket.  A német konyhában rengeteg süteményféle van, például gyümölcstorta és túrós lepény. Tipikus német specialitások: disznócsülök, vadhúsok, fehér virsli édes szósszal, sós sült oldalas savanyú káposztával.

Fekete-erdő torta

A név eredetét illetően több elmélet is van: az egyik szerint tortát díszítő fekete csokoládéreszelék a Fekete-erdőre emlékeztet. Egy másik szerint pedig a torta a cseresznyepálinkáról kapta a nevét, mivel az a Fekete-erdő környékéről származik.

Fekete-erdő torta

Hozzávalók kb. 12 szelethez:
1 tábla tejcsokoládé
5 tojás
5 evőkanál + 4 evőkanál gyümölcspálinka
20 dkg porcukor
20 dkg liszt
2 evőkanál kakaó
50 dkg meggy
20 dkg meggylekvár
7,5 dl tejszín
3 csomag habfixáló
8 dkg finom szemcsés kristálycukor
3 evőkanál csokoládéreszelék

Előkészítés: A csokoládét lereszeljük. Kibélelünk sütőpapírral egy kb. 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformát. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. Elkészítés: Habosra keverjük a tojásokat 5 evőkanál pálinkával. Folyamatosan keverve egymás után beledolgozzuk a porcukrot, a lisztet, a kakaót és a csokoládét. A masszát a formába öntjük, és a sütőben kb. 60 percig sütjük. Kivesszük a formából, és hagyjuk kihűlni. A meggyet megtisztítjuk, megmossuk, kimagozzuk, alaposan lecsepegtetjük, és 12 szép szemet félreteszünk a díszítéshez. A maradékot összekeverjük a meggylekvárral. A tortát vízszintesen kettévágjuk, a vágott felületen mindkét lapot megcsepegtetjük a maradék pálinkával. Az alsó lapot egy tálra fektetjük, szétosztjuk rajta a meggyes masszát. A tejszínt a habfixálóval és a cukorral kemény habbá verjük, a felét a meggyre simítjuk. Ráborítjuk a felső tortalapot, kicsit megnyomkodjuk. A maradék tejszínnel körös-körül bevonjuk a tortát (az oldalát is). Kevés tejszínből habrózsákat is nyomhatunk a torta szélére. A tortát a félretett meggyszemekkel és csokoládéreszelékkel díszítjük. Betesszük kb. 2 órára a mélyhűtőbe, hogy éppen elkezdjen fagyni.

Melyek a legszebb német szavak?

Noha legtöbben a Liebe vagyis a szerelem szót ajánlották a legszebb német szónak, a pálmát a Habseligkeiten kifejezés vitte el a Német Nyelvtanács nemzetközi pályázatán. A szó jelentése: holmi, cókmók.

A második helyezett a Geborgenheit (biztonságérzet) lett, a Liebe pedig harmadik. A negyedik az Augenblick (pillanat, szempillantás), az ötödik pedig a Rhabarbermarmelade (rebarbalekvár) lett.

A zsűrinek 111 országból beérkezett 22,838 szó-pályázatot kellett értékelnie. A szavakat beküldőknek meg is kellett magyarázniuk, hogy miért az általuk kiválasztott szót tartják a legszebbnek.

Német eredetű szavak a magyarban

A magyar–német kulturális kapcsolatok nyoma nyelvünk szókincsében is megmutatkozik. A Habsburg-monarchia államigazgatása, katonai, gazdasági kormányzása is számos jelenség kölcsönzését mozdította elő, népi érintkezésen kívül is. Néhány példa: herceg, páncél, zsinór, kastély, sógor, bejgli, cél stb.

Ausztria (Szerkesztés alatt.)