Szlovén nyelvtanfolyam
Nyelvtanfolyamainkról:
Szlovénia térképe
Szintek: kezdőtől felsőfokig
Szlovén nyelvtanfolyamokat kezdő szinttől felsőfokú szintig indítunk.
Általános szlovén nyelv és szlovén szaknyelv
Nyelviskolánkban lehetőség nyílik mind általános mind speciális szaknyelvi szlovén tanfolyamok látogatására.
Szintfelmérés
A szlovén nyelvi tanfolyamot nem kezdő szint esetén szintfelmérés előzi meg.
Egyéni és kiscsoportos tanfolyamok
Szlovén nyelvtanfolyamaink egyéni és kiscsoportos oktatás (2 illetve 3-6 fős csoportok) keretei között zajlanak.
Kezdés: egész évben folyamatosan
Szlovén tanfolyamainkat az egész év folyamán folyamatosan indítjuk a jelentkezők számának függvényében.
Egyéni szlovén nyelvtanfolyamaink a jelentkezéstől számított egy héten belül indulnak.
Óraszám
Egy szlovén nyelvtanfolyami egység óraszáma csoportos tanfolyam esetén 30 óra
(30 x 45 perc).
Egyéni szlovén tanfolyam esetén az óraszám megegyezés szerint kerül meghatározásra.
Órarend: flexibilis
A szlovén nyelvtanfolyamok órarendjét minden esetben a résztvevők igényeinek figyelembe vételével alakítjuk ki.
Bővebb információ: Lakossági tanfolyamok című menüpontban
Kedvezmények: 5% illetve 7%
A csoportos szlovén nyelvtanfolyamok esetén 2 fő együttes jelentkezésekor 5%, 3-4 fő közös jelentkezésekor 7% kedvezményt biztosítunk résztvevőnként.
Bővebb információ: Árak, kedvezmények című menüpontban
Speciális szlovén nyelvi tanfolyamok
Szlovén nyelvtanfolyamaink között speciális szlovén nyelvi és szaknyelvi tanfolyamokat is kínálunk, többek között:
- nyelvvizsgára felkészítő tanfolyam
- szlovén tannyelvű egyetemi tanulmányokra felkészítő tanfolyam
- szlovén nyelvű interjúra felkészítő nyelvtanfolyam
- orvosi, üzleti, gazdasági vendéglátó ipari szaknyelvű tanfolyam
- országismereti nyelvtanfolyam
- turista nyelvi tanfolyam szlovén nyelvterületre utazóknak
Bővebb információ: Lakossági tanfolyamok és a Speciális tanfolyamok menüpontban!
Extra ajánlat magyarul nem beszélőknek
Szlovén nyelvtanfolyamot kínálunk magyarul nem beszélő jelentkezők részére is. Ez esetben az oktatás nyelve, a résztvevő kérésének megfelelően kerül kiválasztásra, például angol, francia, stb.
Bővebb információ: Nyelvtanfolyamok külföldieknek menüpontban
Vállalati szlovén nyelvtanfolyamok
Szlovén nyelvi képzést kihelyezett vállalati nyelvtanfolyamok keretén belül is szervezünk. Sikeres és nagy hatékonyságú szlovén nyelvi vállalati tanfolyamokat évek óta tartunk több cégnél is.
Bővebb információ: Vállalati nyelvtanfolyamok című menüpontban
Ha Ön elsajátítja a szlovén nyelvet sok emberrel nyílik lehetősége kapcsolatteremtésre, beszélgetésre!
Csatlakozzon Ön is a szlovénul beszélők táborához, vagy tökéletesítse szlovén nyelvtudását! Használja a szlovén nyelvet külföldi barátaival, utazásai során, munkahelyén, üzleti kapcsolataiban!
Kedvcsinálóként, kérem, fogadja szeretettel a következő információkat, érdekességeket:
Bled, Blejsko jezero
(A Bledi tó, az első számú turistacélpont, természeti látványosság)
A nyelvről
Szlovén nyelv
Szlovénul: Slovenski jezik vagy slovenščina
Hivatalos nyelv Szlovéniában és az Európai Unióban.
Mintegy 2,5 millióan beszélik, többnyire az anyaországban. Szlovén nemzeti kisebbség él Ausztriában, Olaszországban és Magyarországon.
A szlovén nyelv latin betűs írású.
Az indoeurópai nyelvcsalád szláv ágának déli csoportjába tartozik, legközelebbi rokona a horvát nyelv.
Három grammatikai nemet ismer: hímnem, nőnem, semlegesnem. Három szám van: egyes szám, kettes szám és többes szám. Hat névszói eset van: alanyeset, birtokos eset, részes eset, tárgyeset, helyhatározós eset és eszközhatározós eset. Három igeidő van: jelen, múlt, jövő.
Nyelvjárásilag nagyon tagolt, 48 különböző dialektust beszélnek. Az irodalmi nyelv gyökerei a 16. század közepéig nyúlnak vissza, azonban egységes, valamennyi szlovént tömörítő szlovén irodalmi nyelvről csak a 19. század közepétől beszélhetünk.
Országok és kultúrák
Hivatalosan: Szlovén Köztársaság
Szlovénül: Slovenija
Republika Slovenija
Közép-Európában az Alpoktól délre terül el.
Államformája: Köztársaság
Tagja az ENSZ-nek és az Európai Uniónak. Az Európai Unióhoz 2004. május 1-jén csatlakozott.
Területe: 20273 km2
Népesség: 2 019 406 fő
Népsűrűség: 98 fő/km2
Legmagasabb pontja: Triglav, 2864 m
Hivatalos nyelv: szlovén, és regionálisan az olasz és a magyar.
Pénznem: Euró (EUR), 2007. jan. 1-jétől
Főváros: Ljubljana
Legnagyobb városok: Ljubljana, Maribor, Celije, Kranj, Velenje

Az Alpok Ljubljanából

Ljubljana
Maribor, Szlovénia második legnagyobb városa
Maribor főtere
Népcsoportok: szlovén 91%, horvát 3%, szlovén 2%, egyéb 4% (közülük magyar 6-8 ezer fő)
Vallások: római katolikus 90%, ortodox 2%, mohamedán 2%, protestáns 1%, egyéb 5%
Éghajlat: a tengermelléken szubmediterrán, az ország belsejében szárazföldi, a magasabb fekvésű helyeken hegyvidéki
Nemzeti jelképek:
Zászló | Címer |
![]() |
![]() |
Himnusz
Zdravljica (odlomek)
Živé naj vsi naródi, /France Prešeren/ |
Pohárköszöntő (részlet)
Éljenek mind a népek, /Tandori Dezső/ |
Szöveg: France Prešeren Áldomás c. versének 7. versszaka
Zene: Stanko Premrl
Ünnepek:
január 1. és 2. Újév
február 8. Prešeren-nap, szlovén kulturális ünnep
változó dátum. Húsvét vasárnap és hétfő
április 27. A megszállók elleni felkelés napja
május 1. és 2. Munka ünnepe
változó dátum. Pünkösd hétfő
június 25. A szlovén állam ünnep
augusztus 15. Nagyboldogasszony napja
október 31. A reformáció napja
november 1. Az emlékezés napja
december 25. Karácsony
december 26. A függetlenség napja
Érdekességek:
A világ legidősebb szőlőtőkéje Mariborban, több mint 400 éves
Az Öreg Szőlő hivatalosan is a szlovén város természeti és kulturális örökségének része. A szőlőtőke Maribor egyik háza előtt áll, többméteres hajtásai az ablakok alatt húzott rácsozaton futnak. A kb. 400 éves növény mind a mai napig bőven terem, metszése és szüretelése minden évben népünnepély. Maribor polgármestere minden évben ajándékoz szőlővesszőt más városoknak és térségeknek a barátság és együttműködés jegyében.
Néhány hagyományos étel:
Žganci – sós vízben főtt liszt, mely lehet hajdina-, kukorica- vagy búzaliszt. A žgancikat különböző zsiradékkal lehet leönteni.
Matevž – zsírral kevert, áttört burgonyából és babból készült étel.
Koroški (karintiai) mavžlji – sertés fejhús és apróra vágott pirított kenyérdarabkák, hajdinakása és fűszerek, amelyet sertéshálóba tekerve sütnek meg. Hasonlít a gorenjskai pratához.
Polenta – (puliszka) régi étel, melyet valaha csak a Tengermelléken és a Karsztvidéken főztek, a kenyeret helyettesítette. A kukoricából készült polenta mellett hajdina és fehér polentát is ismerünk.
Žlikrofi – töltött tészta, legismertebb az idriai, burgonya, töpörtyű, zsemlemorzsa és snidling töltelékkel.
Štruklji – nyújtott vagy kelt tésztából készült rétesszerű étel töltelékkel. Diós, burgonyás, tárkonyos, túrós és egyéb változatait ismerik. Szlovéniában több mint százféle módon készítik.
Gibanica – több rétegben sütött tészta, különböző töltelékekkel. Akár kilenc rétegű is lehet. A töltelék rétegről rétegre változhat, az egyik túrós, a másik mákos, a harmadik almás, a negyedik diós.
Kása – leggyakrabban prószakása volt az asztalokon, mely a lakodalmak étele, mert a termékenységet jelképezi.
A gibanica receptje:
Gibanica
Hozzávalók:
50 dkg rétestészta
10 dkg mák
20 dkg cukor
20 dkg tehéntúró
10 dkg mazsola
50 dkg alma
10 dkg dió
2 dl tejföl
ízlés szerint fahéj
ízlés szerint vanília
ízlés szerint reszelt citromhéj
2 db tojás
vaj, zsír
Egy cserépedény kikenünk zsírral, a rétestésztát rétegenként belerakjuk, a rétegek közé tesszük a tölteléket. A töltelékek sorrendje a következő: dió, alma, túró, mák, túró, alma, dió. Minden réteget alaposan megkenünk olvasztott zsírral. A legfelső lapot meglocsoljuk tejföllel, majd közepesen meleg sütőben egy óra hosszáig sütjük.
A töltelékek elkészítése:
– almatöltelék: A meghámozott almát vékony szeletekre vágjuk, és cukorral félig megpároljuk. Még ne legyen nagyon puha! Fahéjjal és citromhéjjal ízesítjük.
– túrótöltelék: A túrót villával összetörjük, beleütjük a tojásokat, hozzáadjuk a tejfölt, a megmosott mazsolát és a cukrot.
– diótöltelék: A diót megdaráljuk, a tésztára szórjuk. Meghintjük cukorral, és meglocsoljuk tejföllel.
– máktöltelék: A mákot a tésztára szórjuk, meghintjük cukorral, vaníliás cukorral, és meglocsoljuk tejföllel.