A svéd függetlenségi háború

A múlt héten csütörtökön munkaszüneti nap volt Svédországban, melyet 2005-ben vezettek be hivatalosan. Június 6-a a svédeknek az 501 évvel ezelőtti dán uralom végét jelzi.

A svéd függetlenségi háború (1521–1523; svédül: Befrielsekriget) jelentős történelmi esemény volt Svédországban, melyet a svédek a dánokkal vívtak. Gustav Vasa, egy svéd nemesember, lázadást és polgárháborút indított Svédország királya, Christian II. király ellen és a dán nemesek is fellázadtak. 1523-ban Christian II. Hollandiába menekült, így elvesztette a trónt és Gustav Vasat választották meg királynak. Ez gyakorlatilag véget vetett a “Kalmarunionen”-nek, amelyből a háború eredményeként Svédország kilépett, függetlenítve magát Norvégiától és Dániától.

Svédország egyik leghíresebb és legizgalmasabb eseménye a Vasaloppet – mely Gusztav Vasa uralkodóhoz kapcsolódik – minden évben sífutók ezreit vonzza a világ minden tájáról! Ez a 90 km hosszú sífutóverseny Sälenből indul és Mora városában ér véget. Gusztav Vasa 1521-ben ezen az útvonalon menekült a dánok elől, hogy támogatást szerezzen a svéd szabadságharc megindításához. Az első Vasaloppet-et 1922-ben rendezték meg, és azóta minden évben megtartják, hogy megemlékezzenek erről a történelmi eseményről.