Figyelem, a poszt végén bővítheted szlovénszókincsed!
Az előbbi posztról szóló sziklákat megmászva megéheztünk, és most Szlovénia felé vesszük az irányt, hogy megkóstoljuk a híres szlovén édességet, a Prekmurska gibanicát.
Többféle gibanicát is készítenek Szlovéniában, de ez, a muravidéki változat vált a legismertebbé.
A Muravidék Szlovénia legkeletibb régiója, amely Magyarországgal is határos, és az itt élő magyar kisebbség miatt a magyar a régió egyik hivatalos nyelve.
Maga a sütemény olyan, mint egy emeletes rétes, hiszen rétestésztából készül, amely közé mák, túró, dió és alma töltelék kerül, szigorúan ebben a sorrendben, ám a rétegek akár meg is ismétlődhetnek. Alapanyag igénye miatt régen csak a jómódúak engedhették meg maguknak a gibanica készítését. Valaha csak nagy családi ünnepek alkalmával sütötték (pl. keresztelőkor, lakodalomkor), azonban ma már elmaradhatatlan a karácsonyi vagy húsvéti ünnepi asztalról.
Mi már megsütöttük, nagyon finom! 😋
Dober tek! – Jó étvágyat!
sladkarija – édesség
okusen – finom
hvala- köszönöm
mak – mák
skuta – túró
oreh – dió
jabolko – alma
slavnosten – ünnepi
Muravidék, Szlovénia, Európa. Nyelv: szlovén, magyar, olasz
Ne maradj le a jövő hét keddi posztunkról sem, ahol tovább bővítheted majd szókincsed!