Virtuális utazás 55. nap – Portugália

Lisszabon – Alfama

Alfama lejtőkre épült macskaköves utcái, girbegurba sikátorai,
ódon házfalai feledhetetlen hangulattal ajándékozzák meg az ide érkezőt. Ha felmászunk Lisszabon hét dombra épült városának valamelyik kilátójába, elénk tárul az egész város látványa, viszont leereszkedve az óváros, arab nevén Alhamma sikátoraiba, már könnyen tájékozódást lehet veszteni a girbegurba utcákon.
Itt bizony néha még a helyiek is eltévednek!

A portugál főváros legrégibb negyede az egyetlen városrész, amely túlélte az 1755-ös lisszaboni földrengést. Alfamát eredetileg a halászok és szegényebb emberek lakták, a mór uralom idején, a VIII. században ez volt maga a város. Így ma hamisítatlan ódon hangulat vesz körül a mór stílusjegyeket is magán viselő meredek kis utcák, csempével kirakott falú házak között.

A legendás 28-as sárga villamos 🚋 visz végig a titokzatos utcákon. Itt született meg a keserédes fado zenei műfaja is, amely során egy énekes egy portugál gitár és egy spanyol gitár kíséretében adja elő kesergő, melankolikus, vagy
éppen elvágyódó, szomorú dalát. 🎼
Az igazi fadot a helyiek szerint Alfamában eldugott kis helyeken kell keresni, ahol kézzel írott cédulával hirdetik az esti előadást.

Lisszabon, Portugália, Európa. Nyelv: portugál